Kjærlighetssorg er fryktelig smertefullt, og kalles hjertesorg for en grunn. Man kjenner det i hele kroppen, og særlig i hjertet. Knust hjerte, kaller mange det. Reaksjonene på et brudd varierer fra person til person, og situasjon til situasjon. Noen av reaksjonene kan være å veksle mellom gråt, sinne, sorg, skuffelse, sjokk og apati. Det vanligste er at man ved kjærlighetssorg går igjennom samme prosess som når noen man elsker går bort, men det kan i mange tilfeller være verre med kjærlighetssorg fordi personen man sørger over ikke er død. Hen finnes enda, og man må se dem leve livet videre uten en selv. Kanskje sammen med en annen? Det mange gjør er å gå igjennom sorgfasene som ved dødsfall.

Sorgfasene:

  1. Sjokkfase – Man klarer ikke tenke klart, eller handle rasjonelt. Det er vanskelig å forstå omfanget av det som har skjedd, og det er vanskelig å oppføre seg normalt. Det hele kan føles uvirkelig, og omverdenen kan passere omtrent som i en tåke. Her reagerer noen med apati, noen med sinne/aggressivitet og noen får angstsymptomer.
  2. Reaksjonsfasen – Etter en stund vil vi begynne å forstå hva som har skjedd, og hvilke konsekvenser det får for oss. I denne perioden vil mange følelser kunne vekkes i oss, men det vanligste er angst, depresjon, atferdsforandringer og kroppslige symptomer. En periode vil det som har skjedd oppta oss, og det vil foregå mye inni oss rundt det vi har opplevd. Man vil forsøke å finne ut hvor det gikk galt, og hvordan man kunne reddet forholdet. Det kan være vanskelig å se hvordan livet skal fortsette videre. Det er her mange trenger hjelp utenfra, da følelsene kan være veldig vanskelige å takle alene.
  3. Reparasjonsfasen – Etter en stund vil vi på nytt greie å rette fokuset vårt mot omgivelsene våre igjen. Vi vil bruke mindre tid på å reflektere over det som har skjedd, og heller fokusere på nye prosjekter og vårt nye liv, uten ekspartneren. I reparasjonsfasen vil vi begynne å engasjere oss i venner og familie igjen, være med på ting, gå tilbake til hobbyer og aktiviteter, og virkelig kjenne på at livet kan gå videre. Hvor lang tid det tar å komme hit, varierer voldsomt. For noen tar det noen dager, for andre uker, måneder eller år.
  4. Nyorienteringsfasen – Her begynner vi å se fremover. Vi greier å se en fremtid uten ekspartneren, og vi greier å legge strategier på hvordan vi skal gå veien videre. Kanskje greier du til og med å flørte litt med andre? Har man kommet hit, har man kommet ut av mørket og ut i lyset igjen. Nå ser ikke verden tung og trist ut lenger, men fargerik og lovende.

Hvordan finne veien videre?

Det viktigste er å finne en ro i seg selv på hva som har skjedd. Snakk det gjerne ut med venninner eller familie, men det beste er å oppsøke hjelp hos noen som kan hjelpe deg å se ting i et større bilde, og gi deg verktøy til å lege et knust hjerte. Venner og familie er gjerne ukritisk på din side, som de skal være, men det er ikke alltid det hjelper på å komme videre. Her er samtaleterapi veien å gå. Her kan du få verktøy til å bygge en ny fremtid, med hjertet sterkere bygget enn før, klar for å greie tanken på å finne ny partner(e). Alt du opplever i livet vil være med på å forme deg som person, og det er din jobb å sørge for at opplevelsene gjør deg sterkere, ikke svakere. For alt i livet handler om valg! Hjertesorg er intet unntak. Du kan velge å jobbe deg gjennom sorgen og komme sterkere ut av den, eller du kan la den konsumere deg og gjøre deg til en svak skygge av deg selv. Det betyr ikke at du har lov til å bruke den tiden du trenger på å sørge. Det betyr at du etter hvert greier å se lyset i tunellen.

Og du må ikke glemme at ting tar tid! Det er mange som sukker og stønner i kulissene om at «nå må hen vel være over hen snart!?», men sorg har ingen tidsfrist. Ingen utløpsdato. Og som sagt er kjærlighetssorg vanskeligere å komme over enn dødsfall på mange områder, fordi personen du sørger over lever et liv du kan følge på sosiale medier, i nærområdet om dere bor på samme sted, via felles venner osv. Hver gang du føler denne personen opplever noe positivt, får suksess i noe, eller viser at hen ikke sørger over deg like mye som du sørger over hen, vil såret bli revet opp på nytt. Det er helt normalt, og det er her du må ta valg. Vil du fokusere på den andres liv og virke, eller vil du bygge deg opp på nytt selv? Et godt tips er å slette personen fra sosiale medier og fra telefonlista. Da slipper du det vonde ved å kunne se alt som skjer i den andres liv, og sjansen for telefoner og meldinger man angrer på i løpet av helgen eller ensomme kvelder reduseres.

Kjærlighetssorg tar den tiden den tar, men sørg for å bygge deg opp igjen underveis i sorgen. Du kan bygge deg opp samtidig som du sørger, så gi deg selv styrken til å reise deg igjen. Finn dine verdier, og finn ut hva du vil kjempe for. Du har noe å bygge deg opp mot, du må bare bli bevisst på hva det er. Ikke la en annen person ha så mye makt over deg og dine følelser at du slutter å fungere. Kjærlighetssorg er lov, og det er normalt. Det gjør fryktelig vondt, og det har ikke en tidsfrist. Men ikke la den konsumere deg. Ikke la den bryte deg ned. La den gjøre deg sterkere! Og den beste «hevnen» over noen som har såret deg, er jo tross alt å vise den andre hvor bra du har det. 🙂

Trenger du noen å snakke med eller verktøy for å komme over hjertesorg? Send mail til info@tonehaldorsen.com