De fleste har hørt om bondage og BDSM. Bondage blir mer og mer populært for par å prøve ut, både med bondageteip, rep, håndjern osv. Men har du hørt om Shibari?

Shibari er japansk, og er et paraplyord for binding eller knyting. Ordet Shibari brukes i dag for å beskrive japansk taukunst. Shibari stammer fra den japanske rep-kunsten Kinbaku, som betyr «stram binding». Det er japansk bondage på sitt beste, med intrikate knuter og bindemetoder. Repene er normalt av hamp eller lin, og varierer mellom 4-6 mm i diameter, og er som regel 7-8 m langt. I mange tilfeller bruker man flere tau/rep på én binding, så knutene og mønstrene ser fantastisk kunstneriske ut. Det startet opprinnelig med Samuraiene, som brukte tauteknikker til arrestasjonsmetode og for tortur. Det ble så plukket opp av de mer ekstreme BDSM-miljøene i Japan, og utviklet seg videre derfra til det vi i Vesten kjenner det som i dag. Det er uenighet om hvilke uttrykk som er korrekte, Shibari eller Kinbaku, men de fleste bruker ordet Shibari som en generell betegnelse for taukunsten, selv om mange mener at Kinbaku er mer korrekt om det handler om det seksuelle aspektet av det.

Shibari handler om å hengi seg totalt, og å være tilstede i øyeblikket. Det kan oppleves som erotisk, intimt, kjærlig og stille, og som smertefullt, høylytt og transformerende. Dette avhenger av tid, sted og hvordan de praktiserende har det med seg selv i øyeblikket. Mange bruker det for å kontrollere angst, lære seg sin egen kropp og seksualitet å kjenne, og det å tørre å være i nuet. Hvis man ikke kan bevege seg, eller bevege en bestemt kroppsdel, blir man tvunget til å gå inn i seg selv å kjenne på hva dette er for deg. Det er en veldig god form for terapi for mange.

Shibari handler om maktfordeling, hvor en person er i kontroll, og en hengir seg totalt. Den dominante blir betegnet som «rigger», og den underdanige som «modell». Riggeren blir beskrevet som en kunstner, som bruker modellen som et lerret og binder hen opp. Om man velger å binde hele kroppen, eller kun deler, er opp til hver enkelt. Shibari er kjent for å presenteres som fantastiske kreasjoner, og mange setter også stor pris på merkene tauet etterlater på huden. Knutene kan plasseres strategisk for å stimulere bestemte punkter på kroppen. Som for eksempel over brystene, kjønnsorganet, og andre erogene soner.

Shibari er derfor mye brukt i seksuelle sammenhenger, og det finnes egne klubber/grupper på verdensbasis som driver spesielt med dette. Der får man kurs, og kan lære seg dette på en trygg og ansvarlig måte. Jeg anbefaler å gå et av disse kursene, eller i alle fall se noen videoer på nettet, før man begynner å leke seg. Man må ha kontroll på blodgjennomstrømming, følelser og angst som kan dukke opp, og det å skape en trygghet i partneren. Du skal vite hva du skal gjøre om noe kommer ut av kontroll. Det er veldig personlig å bli bundet på denne måten, så tillit er alfa og omega.

Rep til Shibari finner du på nett og i erotiske butikker.