Jeg har alltid tenkt at det må være forferdelig å være ungdom på mange måter. Jeg husker selv hvor mye jeg hatet det. Voksne ser på deg som barn, du føler deg som voksen. Og er det noe som er sikkert, ting forandrer seg hele tiden! Ungdommene i dag har HELT andre ting å forholde seg til enn jeg hadde da jeg vokste opp. Man skulle jo da tro at jeg er 90 år, men det er jeg ikke. Selv om jeg «kun» er 32 år, virker det som at verden har forandret seg med lynets hastighet. For hva har ungdommene å forholde seg til i dag som min generasjon ikke hadde? Sosiale medier.

Jeg husker fortsatt da jeg fikk internett hjemme. Jeg husker også da MSN kom da jeg var 14 år, og jeg kunne chatte med kjente og ukjente på en helt ny måte. Smilefjes og andre ikoner gjorde alt mye morsommere, og alle i min generasjon husker MSN-lyden. Ren magi. Men jeg husker også godt at jeg og en venninne satt på jenterommet hennes og fant andre chatteforumer, og det var ganske så mange som ville ha tak i oss naive ungjenter. Voksne menn var ikke akkurat blyge med hva de ønsket av oss. Nå i dag har det jo tatt helt av. Ungdommer som sender nakenbilder til hverandre aner ikke hvor fort ting kan spre seg, og mange jenter sliter veldig med hva som er overgrep og hva som er voldtekt på fest. Hva har å overskriften min å gjøre med dette?

Sex og psykisk helse henger sammen. Ungdommer jeg har snakket med kan fortelle at sex, kropp og status er det alt handler om. Unge mennesker tenker på sex og kropp store deler av dagen, men veldig få får den informasjonen de trenger. Undervisningen i skolene er dårlig på dette området, og undersøkelser viser at mange ungdommer ikke vet hvor de skal henvende eg for å snakke om sex og kropp. Dette gjør at de søker mot forumer, google og porno for å finne ut det de lurer på, og bakdelen med dette er jo at informasjonen de finner i mange tilfeller er feilaktig eller fremstilt på en urealistisk måte. Dette kan føre til depresjoner, isolasjon og usikkerhet.

Organisasjonen Mental Helse Ungdom (MHU) har i samarbeid med meg laget en spørreundersøkelse til ungdom mellom 16 og 31 år for å finne ut hvor skoen trykker. Hva trenger ungdommene for å få det de trenger for å bli sikrere på egen kropp? Undersøkelsen er HELT anonym, og jo flere svar vi får, desto bedre får vi funnet ut hva vi skal gjøre for å hjelpe dagens ungdom.

Vil du hjelpe?

Svar på undersøkelsen HER, og del med alle du kjenner. 🙂
På forhånd takk. <3