Dette innlegget blir delvis personlig, og delvis faglig. Delvis personlig fordi jeg er kvinne, og fordi inspirasjonen til dette innlegget rett og slett er mitt eget møte med norsk helsevesen, både for mange år siden, og nå nylig. For er man kvinne med kvinnerelaterte sykdommer eller plager, har helsepersonell flest rett og slett for liten erfaring til å kunne gi råd og informere skikkelig.

Som jeg har skrevet om tidligere, har jeg kraftig endometriose. Jeg har blitt operert 4 ganger, og jeg har smerter opp mot fødselsrier tre dager i måneden. Blødningene er også så kraftige at det er skremmende, og nå er jeg lei. Jeg bestilte time hos legen for å få henvisning til å fjerne livmoren for noen uker siden, og ble rett og slett litt skremt over møtet med min (mannlige) fastlege. Jeg har to barn, er kun i starten av 30-årene, og jeg har mange år foran meg med smertehelvete om livmoren ikke fjernes. Men jeg har også mange år med deilig sexlyst, nytelse og orgasme foran meg! Og det er her min frustrasjon kommer inn i bildet. Når et organ i kroppen ikke skal brukes til noe og det kun skaper lidelse, kan man like gjerne fjerne det. Men det er en ganske stor avgjørelse for en kvinne å skulle fjerne en av tingene som gjør oss til kvinne! Og man har ganske mange spørsmål når man kommer til legen for å diskutere dette. Nå har begge mine fastleger vært menn, og begge har vært rimelig håpløse med kvinneplager, men min nåværende fastlege får rett og slett stryk.

Spørsmålene han stilte meg var greie nok:

– Er du helt sikker på at du ønsker dette? (Ja)
– Er du sikker på at du ikke ønsker flere barn? (Absolutt!)
– Når fødte du barna dine? (2010 og 2017. Mistet 4 i spontanabort i perioden vi prøvde på yngstemor)
– Det finnes ikke andre behandlingsformer du kan prøve? (Nei. Jeg har prøvd det meste, uten hell)

Så var han ferdig med den obligatoriske remsen med spørsmål, og sier så «Ja, da skriver jeg i henvendelsen at du vil fjerne livmor, livmorhals og eggstokker».

Eeeehh…. What?? Nei, det var ikke det jeg sa jeg ville. Jeg ønsker å fjerne LIVMOREN! Ikke alt annet!

Jeg ser på ham, og spør ham «hvorfor skal jeg fjerne eggstokker og livmorhals?»

Lege: – Så du blir kvitt smertene.

Jeg: – Det er jo ikke eggstokker og livmorhals som er problemet! Det er jo kun livmoren som skaper smerter. Jeg kommer jo i overgangsalderen om dere fjerner eggstokker i tillegg. Og livmorhalsen er jo greit å ha med tanke på orgasme, lyst, skjedefuktighet o.l.? Eller? Har du noe informasjon om dette?

Lege: – Nei, hvordan fjerning av dette påvirker lyst og orgasme vet man jo ikke. Men det viktigste er jo å fjerne det som gjør vondt.

Og det er her jeg stritter med piggene. For sexlysten min er jeg veldig glad for at jeg har! Den er nok over gjennomsnittet høy, men jeg har ingen planer om at hverken lyst, nytelse eller muligheten for orgasme skal reduseres. Og dette har ikke legene noe informasjon om? Når de skal gå inn å fjerne et organ som kan ha noe å si på dette??? Altså, ærlig talt! Det er for dårlig!!! Om en mann steriliserer seg, fjerner testiklene pga kreft e.l. er listen over konsekvenser, løsninger og hva man kan gjøre lang som et vondt år. Men når det kommer til oss kvinner er det visst ikke så viktig å kartlegge konsekvenser, løsninger osv… Betyr det at kvinners seksualitet og nytelse ikke er like viktig som mannens? Det føles sånn. Og det gjør det ikke bedre at de fleste høye herrer innen forskning og høye stillinger i helsevesenet er menn. For all del, mange menn fokuserer sikkert på kvinners helse også, men på dette området er det latterlig lite forskning.

Så jeg begynte å søke litt rundt selv. Og det er kun gjort to forskningsstudier på om fjerning av livmorhals kan ha noen påvirkning på lyst og orgasme. TO!!! En på 80-tallet og en i Norge/Sverige i 2010. Er ikke kvinners helse, nytelse, lyst og orgasme viktig nok til å forske mer på enn dette??? Begge studiene er i små skala, som ikke skaper mye tillit til dem. Men det begge viser, er at de kvinnene som beholder livmorhalsen etter en hysterektomi (fjerning av livmor) (et ord som forøvrig burde byttes ut!) hadde mer lyst, større nytelse under sex, og fikk kraftigere orgasmer mye lettere enn de som fjernet livmorhalsen. Er ikke dette informasjon legene som sender disse henvisningene burde lære på legestudiene når de utdanner seg til leger? Dette er jo SVÆRT viktig for mange kvinner å vite når de skal ta avgjørelsen om å fjerne livmoren!

Jeg kjenner at jeg både som sexolog og kvinne blir kraftig provosert av dette. Det å fjerne livmoren er som sagt en prosess, og for mange er denne prosessen vond og lang. Det vekker følelser, og det tar som sagt bort en del av «kvinneligheten» vår. Ikke alle tenker sånn, og det stemmer jo ikke at kvinneligheten vår blir borte selv om livmoren fjernes, men tankene rundt dette er der for mange. Og selv om man tar valget selv, så er det ikke et lett valg. Hadde jeg ikke vært så plaget med smerter og blødninger hadde jeg jo aldri vurdert dette! Men det er livmoren jeg velger å fjerne. Ikke min sexlyst, min nytelse eller mine orgasmer. De ønsker jeg i aller høyeste grad å beholde! Og at legene ikke kan svare meg skikkelig på konsekvensen at hysterektomien, syns jeg er for dårlig. Det er mange kvinner som fjerner livmoren hvert år, og mange sitter igjen med flere tap enn et manglende organ fordi det vites for lite om dette.

Så dette MÅ det forskes mer på! Store studier som kan være så dekkende at man kan finne trygghet i resultatene. At man kan finne svar i resultatene. At man kan føle at man blir litt klokere på konsekvensene. Jeg tenker på alle kvinnene som lider av endometriose, adenomyose, vulvodyni, vaginisme og andre kvinnerelaterte sykdommer og lidelser, og det finnes for lite informasjon om alt dette der ute. Legene kaller endometriose «vanlige menssmerter», eller «litt over normalt kraftige menssmerter» om man møter en lege med litt sympati. Gynekologer skriver ut kortisonkrem til kvinner med vulvodyni, og de anbefaler operasjon, eller å slappe mer av, til kvinner med vaginisme.

Hvor skal galskapen ende??? Så som kvinne føler jeg meg nedprioritert av helsevesenet. Jeg føler meg mindreverdig. Jeg føler meg forbannet…. Når skal kvinners seksualitet tas like alvorlig som menns??