Alle kvinner er født med kjønnslepper, både indre og ytre. De indre kjønnsleppene er vel det som skaper mest uro blant kvinner. For der mannen kun trenger å se ned for å sjekke ut underlivet sitt, trenger kvinner speil for å se på seg selv. Og der menn kan sammenligne kjønnsdelene dine med andre menn i dusjen ved et lite blikk, er våre indre kjønnslepper godt skjult for andre enn speilet og en sexpartner. Så sant vi ikke legger oss ned og viser oss frem til venninner da, og det er ikke akkurat det de fleste har lyst til å gjøre.

Intimkirurgi hos unge kvinner har eksplodert de siste årene, og årsaken er i de fleste tilfeller feilinformasjon, eller ingen informasjon. Det er flaut å kjøpe bøker om temaet, og det er flaut å spørre venninner. Sniktitting i dusjen er heller ikke det letteste da ting er skjult, og de fleste tørr ikke spørre helsesøster på skolen eller foreldre. For unge jenter på 13-14 år kan det også være ekkelt å se på seg selv, og de som tørr kan nok synes de indre kjønnsleppene ser ekle ut. Det kan jeg forstå de syns, men det de må lære seg er at våre indre kjønnslepper er noe av det vakreste vi har på kvinnekroppen. De beskytter det aller helligste, og det finnes like mange forskjellige versjoner som det finnes kvinner. Alle har helt unike kjønnslepper, og det er så flott!

Det som ikke er så flott er at unge jenter sitter og gråter for at de føler kjønnsleppene er stygge eller misformet. At de er lengre eller større enn andres, at de er styggere enn andres eller at en fremtidig partner ikke skal ha lyst på dem fordi de ser stygge ut nedentil. Det er forferdelig å tenke på alle de unge kvinnene som føler de må gå til legen for å fikse på ting uten å egentlig vite at de er vakre, velskapte og helt normale. At de føler at de må fikse noe som ikke trengs å fikses på. Det burde være fokus på mangfold, og ikke bare at alle kvinner har en vagina. Vaginaen er jo egentlig kun det som kalles skjeden. Alt i rundt har sine egne navn, funksjoner og utseender.

Så hva med å fokusere på det viktigste? At alle kvinner er unike og vakre, og spare kirurgien til de som faktisk trenger det grunnet smerter eller andre plager grunnet unormale kjønnslepper. De som føler de har unormale kjønnslepper må høre på legen sin, og ikke gjøre noe uten grunnlag. Bildene nedenfor er av kunstutstillingen «The great wall of Vagina» av kunstner Jamie McCartney. Det er skulpturer av 400 kvinners underliv, og ingen av de 400 er identiske med noen andre. Og alle er normale. Noe å tenke over.

266_2017_831_Fig2_HTML

Bilde av kunstutstillingen «The great wall of Vagina» av Jamie McCartney

02

Bilde av kunstutstillingen «The great wall of Vagina» av Jamie McCartney

great+wall+of+vagina

Bilde av kunstutstillingen «The great wall of Vagina» av Jamie McCartney