ADVARSEL!!!!

Om du er en ømfintlig sjel som syns mensen, utflod og generelt alt med kvinners underliv er ekkelt, stopp her. IKKE gå videre. I dette innlegget kommer det informasjon og detaljer som ikke er til for de som ikke ønsker å vite om mens, utflod osv… Så er du advart!

 

Miljø og kvinnehelse er i fokus som aldri før, og det er bra. Det trengs, og vi kan alle gjøre litt. Plukke søppel vi finner i naturen, bruke miljøvennlige hygieneprodukter, bruke mindre plastemballasjer, ikke slenge fra oss ting dyr ikke bør spise, osv. Og vi kvinner er jo faktisk ganske store miljøfiender. Ikke frivillig, men fra biologiens side. For vi har mensen. De fleste av oss har det til og med HVER måned. Det blir veldig mange bind, tamponger og truseinnlegg i året!!! Så hva kan gjøres? Menskopp er tingen.

Da jeg først hørte om menskopp var jeg skeptisk. VELDIG skeptisk. I den grad at jeg sa at dette skal jeg ALDRI prøve. Jeg har endometriose som gjør at tamponger er ille nok å bruke smertemessig, og jeg blør MYE. Vi snakker skift av de største tampongene hver halvtime den første dagen og hver time dag 2. Det er slitsomt og hemmende. Så da jeg hørte om menskoppen ristet jeg på hodet og tenkte at dette kommer til å bli smertefullt, ekkelt og blodig. Så hvorfor prøve?

Men så var det jo det med miljøet da. Og kvinnehelse. Den siste måneden har jeg slitt veldig med baktriell vaginose og skjedekatarr. Ekle greier, og jeg har gått på flere medisinkurer. Jeg går på en as we speak, og det er fryktelig kjipt. Nå da mensen startet i tillegg kjenner jeg at jeg blir dårlig bare ved tanken på å stikke en tampong opp der som trekker til seg all naturlig væske, både blod og annet, i tillegg til å lage en perfekt yngleplass for bakteriene jeg sliter for å bli kvitt. Så kom jeg på at jeg hadde lest en del om menskopp tidligere. En av beskrivelsene er at menskoppen ikke ødelegger bakteriefloraen ved å trekke til seg naturlige væsker som skjeden produserer for å rense og balansere systemet vårt, og at den i tillegg ikke skaper miljø for dårlige bakterier. FLOTT! Men så var det det med blødning og smerte da…. Det finnes tre størrelser av menskopp, og jeg bestilte den største. Den hørtes mer riktig ut med tanke på at jeg har født barn og blør mye hver gang. Da jeg fikk den i posten så den diger ut! Jeg ristet på hodet nok en gang, og tenkte at nei, dette gidder jeg ikke prøve engang. Det kommer til å gjøre vondt. Men så ble det mer sykdom, mer plager og mer medisin. Fuck it. Jeg prøver.

Mensen ankommer, og det er tid for å teste dette vidunderet som det snakkes så varmt om. Det krever sin tålmodighet å bruke menskopp, og første gang måtte jeg bruke noen forsøk på å få den inn riktig. Det verste er usikkerheten på om den sitter riktig eller ikke. Jeg er vant til å blø igjennom med tamponger, men regner med kopp lekker verre om den sitter feil. Det sies at man kan kjenne med fingeren rundt kanten om den er tett, men det er ikke så lett å kjenne etter. Flere ganger trodde jeg den var feil men at den ikke var det, og omvendt. Det å vite hvor langt inn den skal sitte er også vanskelig å vite, og kommer den ikke langt nok inn vil tappen under irritere i åpningen. De første to dagene hadde jeg så sterke menssmerter at rier er en bedre beskrivelse. Om det var fordi det krevde ekstra fiklerier med koppen for å få den til å sitte, eller om det bare er tilfeldig vites ikke, men menskoppen gjorde i alle fall ikke smertene mindre enn vanlig. Når det er sagt greier jeg vanligvis ikke tamponger den første dagen pga smerter, men når koppen er skikkelig inne gikk det fint. Så 1-0 til koppen der, altså.

Det jeg også raskt merket var at jeg ikke blør igjennom. Med tampong må jeg som sagt bytte hver halvtime den første dagen, og hver time dag 2. Med kopp sjekket jeg etter 4 timer og da var den full, men ikke så full at den rant over. Det gikk også veldig fint å sove med den. Med tampong og bind renner det alltid ut på natten, men med koppen gikk det helt fint. Så etter 6 timer søvn var koppen nesten full, men igjen ikke så full at det rant over. Man blør jo litt mindre om natten, og koppen rommer mer enn tampong og bind. 2-0 til koppen der. Det å kunne bevege seg ute med den gikk også fint. Den satt litt langt ned ene gangen jeg var ute å gikk, så jeg ble litt sår. Og stresset ved å tenke på om den ikke satt riktig var litt påkjenning, men med tampong stresser jeg jo med om det lekker eller ikke, så stressnivået var ca. det samme som normalt. Koppen satt riktig, så ingen lekkasjer. Dag 4 av 6 av mensen tenkte jeg ikke lenger på koppen. Det gikk fint å plassere den når jeg fant en bretteteknikk som funket for meg, og når menssmertene ble borte gikk det også smertefritt for seg å bruke kopp.

Så hva er fordelene og bakdelene etter min mening?

Fordeler med kopp:

 • Jeg kan blø veldig mye, men skifte langt sjeldnere enn med tamponger.
 • Jeg blir ikke tørr i skjeden som ved tamponger.
 • Den føles mer hygienisk enn bind og tamponger.
 • Det lukter ikke ekkelt som med bind og tamponger.
 • Den kjennes nesten ikke når den sitter riktig. Jeg tenker i alle fall ikke over at den er der som regel. Særlig når menssmertene forsvant merket jeg ikke noe til den.
 • Den er veldig lett å rengjøre.
 • Med øvelse ble den lettere å ta inn og ut.
 • Den kan fint brukes ved baktriell vaginose og skjedekatarr da den skaper et bedre miljø for de gode bakteriene, og fordi den ikke «samler» på bakterier som bind og tamponger gjør. Man må bare vaske den godt med intimsåpe ved hver tømming og ikke bare skylle. (Bruk av kopp ved baktriell vaginose og skjedekatarr ble i mitt tilfelle godkjent av legen, men hør med fastlegen din før du gjør dette selv, da din situasjon kan være annerledes.)
 • Man er mer miljøvennlig når man bruker kopp.
 • Jeg får god kunnskap om egen menstruasjon på en måte jeg aldri fikk med bind og tamponger. Ikke alle er interessert i dette, men jeg mener at jo mer man vet om seg selv og egen kropp, desto bedre er det.
 • Det er ikke en ekkel tråd der som henger ut når man tisser.

Bakdeler med kopp:

 • Man må beregne ekstra tid ved hvert skifte. Det å ta den ut er lett, men det å sette den inn igjen kan kreve noen forsøk før man kommer inn i det. Så god tid ved tømming er lurt, i alle fall i starten.
 • Hygiene er ekstra viktig når man bruker kopp, mye viktigere enn ved bytte av tamponger. Ikke nødvendigvis en bakdel dette, men man må tenke mer på det enn vanlig.
 • Ved mange forsøk kan man sprekke litt i åpningen, noe som kan svi litt. Dette gror heldigvis fort.
 • Det er virkelig et makkverk å få den til å sitte riktig de første gangene. Og usikkerheten om den har brettet seg ut eller ikke er også kjip. Anbefaler truseinnlegg eller bind i tillegg helt til man er trygg på at man får det til.
 • Tuppen kan være litt irriterende om koppen sitter for langt ned. Da merkes det når man beveger seg. Viktig å få koppen langt nok opp!

 

Kort oppsummert er dette en mer positiv enn negativ opplevelse. Siden dette er første gang jeg bruker noe sånt tar jeg med i betraktningen at jeg trenger trening for å mestre dette, men med tanke på at mensen kommer hver måned blir det flere muligheter på å mestre dette. Jeg kommer absolutt til å fortsette med kopp fremover, og føler fordelene  veier opp for bakdelene. Helsefordelene er de viktigste for meg, men det å spare miljøet er også en fordel. Vi kan alle gjøre litt. 🙂

Har du prøvd menskopp? Del gjerne dine erfaringer! Har du spørsmål? Spør i vei!

/Følg Sexologistudenten på Instagram og Facebook