Utroskap blir sett på som det ultimate bedrag i et forhold. Det er det verste du kan gjøre mot partneren din, i følge samfunnet. Men som sexolog og parterapeut hører jeg mange sider av en sak, og jeg har lært at ikke alt er så sort/hvitt som samfunnet skal ha det til.

For hva er utroskap? Utroskap finnes faktisk ikke. Det er et samfunnskonstruert begrep, og det er hver enkelt person som bestemmer hva utroskap er for en selv. Utroskap er også forskjellig i forskjellige kulturer, så utroskap er helt og holdent det du føler det er selv. I enkelte kulturer er utroskap noe som ikke eksisterer. Men hvordan kan andre forholde seg til ditt forhold til det? For ditt forhold og dine følelser rundt utroskap kan være helt forskjellig fra din partners. Hos noen går grensen ved å flørte med andre, noen har å kysse en annen partner som grense, mens for flesteparten er utroskap sex med et annet menneske enn partneren . Men kan man putte utroskap i en så liten boks? Og er egentlig utroskap så ille? Og ikke minst, HVORFOR er det så ille?

Monogami er den mest aksepterte og utbredte samlivsformen vi har i dag. Uansett religion, kultur og samfunnsnormer. Og er man monogam, er utroskap fy fy. Men igjen, hva er utroskap? Og om man som menneske er naturlig monogam, hvorfor er man da utro i det hele tatt? Og hvorfor er f.eks. det å ha sex med en annen enn partneren en større synd enn f.eks. å nekte partneren sin sex i årevis? I parterapiens verden er det mange som har vært utro, og alle har sine grunner for å være/ha vært det. At det seksuelle i forholdet ikke fungerer, eller at man ikke føler seg sett og elsket av partneren, er gjengangerne. Mange har slitt med problemene i forholdet i årevis, men ikke greid å finne en løsning. Etter et langt forhold der jobb, barn og hverdagsliv har vært hovedfokus, søker mange spenning,, bekreftelse og oppmerksomhet andre steder. Mange tenker ikke engang over at det kan såre partneren, for det er ikke det som er hensikten. For mange er det det å bryte et kjedelig hverdagsmønster, eller det å føle seg sett og begjært av et annet menneske, som er begrunnelsen.

Men så kommer problemet. For uansett hvordan du har hatt det i forholdet med partneren din; er du utro, er det du som har begått den ultimate synden. Da slettes alt annet partneren eventuelt har gjort mot deg. For mange føles det faktisk sånn, og sånn samfunnet er lagt opp er det ikke langt unna at flesteparten mener dette. Om kvinnen har nektet mannen sin sex i 2 år fordi hun ikke har lyst, og mannen har sex med noen andre i desperasjon, er det mannen som har gjort noe galt. Ikke kvinnen. I alle fall er det sånn samfunnet fremstiller det. Og mange som er utro sier at de elsker partneren, men at de trenger noe mer enn de kan få dekt hjemme. Det er der monogami som noe «feil» kommer inn i bildet. Jeg personlig mener mange forhold og ekteskap kunne vært reddet om et mer åpent forhold hadde vært tillatt. For man kan elske sin partner om man ønsker sex med andre. Det ene utelukker ikke det andre. Man kan faktisk i mange tilfeller elske flere partnere, men det skal jeg skrive om en annen gang. 😉

broken-1739128_1920

Dessverre skjer mange brudd pga utroskap, selv om partene elsker hverandre. At den sårede ikke kan tilgi og ha tillit til partner igjen er som regel grunnen. De har opplevd det ultimate svik. Men om man åpnet opp for å tørre å gå mer inn i sine følelser og instinkter, vil man egentlig være monogam resten av livet med samme person? Det er en grunn til at skilsmissestatistikken i Norge ligger jevnt mellom 48-51%, og den er stadig stigende. Det er fordi vi nå ikke trenger å være i et forhold for å greie oss økonomisk lenger, og vi trenger ikke beskyttelse av en partner på samme måte. Barna har vi også sett overlever brudd, selv om det er vondt. Så da velger mange å gå, heller enn å jobbe for å bevare det som fungerer, og heller enn å tenke mer åpent om det som ikke fungerer. Hvorfor det blir brudd finnes det også andre teorier om, f.eks. bruk av hormoner som prevensjonsmiddel, men det også blir et annet innlegg.

Som parterapeut mener jeg ikke utroskap er den ultimate synd. Det er mer alvorlig å ikke lytte til partnerens behov, og prøve å tenke i nye baner for at begge kan møtes i sine følelser, tanker og behov. Mange kvinner «låner ut» kroppen sin til mannen for at mannen skal være fornøyd med sexlivet, selv om kvinnene egentlig ikke har lyst til å ha sex. Det er jo helt forferdelig at det skal være nødvendig! Men som noen sa til meg en gang: «Om jeg ikke har sex med ham innimellom vil han ønske skilsmisse». Jeg blir så trist av sånt. For det er både mulig å forbedre det man har, i tillegg til å åpne opp for nye levesett som kan hjelpe alle. Om man ikke vil åpne opp parforholdet må man finne en måte å bli enige på, der begge kan ha en livssituasjon de er komfortable og fornøyd med. Man kan fint redde et parforhold uten å være i en åpen relasjon, men det kreves arbeid fra begge parter. Det er aldri kun én side av en sak, og som Dr.Phil sier: «Uansett hvor flat en pannekaker er, har den alltid to sider.»

Er utroskap kun det seksuelle med en annen person? Eller kan utroskap også være å hindre partneren sin i å få dekket alle sine behov, både fysisk og psykisk? Kan utroskap være noe man gjør mot hverandre ved å sette en stopper for å kunne være fri til leve som man ønsker? Må det være alt eller ingenting, eller kan man få alt og alt? Nye typer samlivsformer blir heldigvis mer og mer vanlig, og jeg tror at dette bidrar til å redde mange parforhold og familier i å bryte opp. Men for å greie det, må man tørre å tenke utenfor boksen. Tør du?

Og husk at utroskap fra en partner ikke visker ut andre ting som har skjedd i forholdet. Det er ikke sånn at om man er utro så kan psykisk og/eller fysisk vold, sex-nekt, overseelse av partnerens behov osv fra den som ikke var utro viskes ut. Det å være utro er et valg som blir tatt av den som er det, men man kan ikke kun se på den ene handlingen. Man må også kunne spørre rundt bakgrunnen for at valget ble tatt. Det er langt fra sort/hvitt, selv om unntak finnes. Og det er ikke snakk om å dele skyld, det er snakk om å finne ut av hvor veien videre går.

/Har du opplevd utroskap i forholdet og sliter med å tilgi eller å ha tillit til partner igjen? Ønsker dere å finne en vei videre? Book time til parterapi! I studietiden gis veldig reduserte priser. <3