For mange er brudd en vond opplevelse som sitter i lenge etter det er over. Selv om man har hatt et vennskapelig brudd, eller et brudd man er glad for, er et brudd fortsatt et brudd. En ny fase i livet. Et nytt kapittel. Og med brudd kommer også bekymringer om veien videre. Hva man skal gjøre nå. Hvem man er som person. Hva har endret seg siden sist man var singel? Og for de fleste kommer tankene om det å ha sex med en ny person. For de fleste har kroppen endret seg, følelses- og tenningsmønster endret seg, man har kanskje hatt sex med samme partner i mange år (eller manglende sex i forholdet i mange år. Det gjelder flere enn man tror), osv osv. Det er mange grunner til å bekymre seg over å ha sex med noen andre igjen, og de fleste tror de er alene om å ha det sånn. Så hva kan gjøres?

Om man har fått skadet sitt seksuelle selvbilde i et forhold kan det være tungt å bygge det opp igjen. Om man ikke vet helt hvor man skal starte, start hos en sexolog. Her kan du få hjelp til å snakke om hvor problemene startet, når de startet, hvorfor du føler det sånn, og vi kan finne ut veien videre i trygge rammer. For mange kan dette bidra til å se på seg selv på en annen måte, finne sitt seksuelle selvbilde på nytt, og tørre å satse på nytt. Om man ønsker tilfeldig sex med flere eller å finne en spesiell, om man ikke er trygg på seg selv er det fryktelig vanskelig å være trygg på en annen person. Mange tror sexlivet er tapt for alltid, men plutselig snur det, og man står i en situasjon de ikke var forberedt på.

insecurity-1767736_1920

Det å bli trygg på kroppen sin, væremåten sin, tankene sine og følelsene sine er veldig viktig for å komme seg videre med en eller flere nye partnere. Et tilfredsstillende sexliv kommer ikke kun an på partner. Det kommer faktisk mest an på deg selv. Hvilke krav du stiller til deg selv og din partner, hvilke forventninger du har, hvilke følelser (eller mangelen på følelser) du vi ta med deg inn i ny(e) relasjon(er). Dette gjelder alle kjønn. Det gjelder unge og gamle (og de midt i mellom) og det gjelder uansett legning. Du må tørre å sette krav til deg selv, og du må tørre å formidle dine ønsker på en god måte til en ny partner. Om man kommer ut av et forhold med dårlig/manglende sex, ønsker man ikke at dette skal gjenta seg! Derfor er kommunikasjon superviktig, og for å få til god kommunikasjon trenger man selvtilliten, selvverdet og tryggheten til å tørre formidle sine ønsker. En sexolog kan hjelpe til mye på det området, og flere andre områder.

Du skal ikke gå på kompromiss med deg selv og dine behov. Selv om man i perioder som singel kan føle seg ensom, er det viktig å være tro mot seg selv. Ikke ta mindre enn du fortjener. Husk at i en likeverdig relasjon er det både det å gi og ta som teller, og det må være balanse. Du må kunne gi til den andre, og du må tørre å ta imot. Hvem du er som person viser hvor skoen kan trykke her. Noen gir veldig lett av seg selv, men kan ha kjempeproblemer med å ta imot. Og motsatt. Så her må du finne balansen sammen med de(n) ny(e) relasjonen(e), snakke sammen og løse knutene i fellesskap. Tørre å være sårbar. Og det er noe av det vanskeligste som finnes, særlig om man kommer fra et forhold der balansen har vært ujevn lenge. Det krever tid, og det krever tålmodighet. Det kreves tørre å gjøre seg sårbar når man allerede kanskje er sårbar fra før. Man må tørre å risikere og bli såret igjen, selv om det kan smerte mye.

Mitt råd: ta sats og hopp i det! Ta valg som vil gjøre ting bedre, ikke statisk på nivået middels eller dårlig. Ta valg som hjelper DEG til å komme dit du vil være. For mange starter dette med å oppsøke hjelp på et område i livet det er vanskelig å snakke åpent om. Og mange sliter med traumer fra tidligere forhold/opplevelser de ikke har lagt vekt på i det hele tatt, men som veier tyngre enn man tror. Disse traumene er vonde å bære på, så er det ikke bedre å få hjelp til å finne ut av dem i trygge rammer enn at de skal tynge deg ned lenge?

Det er aldri for sent. <3

 

miniature-1700629_1920