Tidsklemma har blitt vår tids store grunn til å ikke vedlikeholde parforholdet vårt. Den aller største grunnen til at par går fra hverandre er at man har vokst fra hverandre, så kommer utroskap på en sterk andreplass, før tidsklemma kommer på tredje. Å vokse fra hverandre og utroskap er jo ting som kan skje. Man kan være utro, og noen ganger utvikler man seg i forskjellige retninger. Men hvordan bidrar tidsklemma til at folk går fra hverandre?

Barn skaper ikke lykkelige parforhold. Barn er faktisk en av de største grunnene til at tidsklemma i det hele tatt eksisterer. Barn setter en brems på sexlivet, de tar opp tid fra partneren, og det krever sin forelder å holde styr på disse små trollene som herjer og styrer med de voksnes fysiske og psykiske helse. Man må opp tidlig uansett ukedag, være hele dagen på jobb, hjem til middag og legging, eventuelt fritidsaktiviteter barna har, og så skal huset ryddes, før man legger seg utslitt i sengen og håper partneren ikke ønsker sex i dag. Gjerne med nesa i en skjerm for å kunne misunne alle andre som ser ut til å ha kontroll på hele verden, mens man håper på at man selv skal få så mange likes som mulig på bildet av den flotte middagen man lagde fra bunn den dagen. Men trenger det å være slik?

Det sies at gresset alltid er grønnest der man vanner det. Og det er så sant som det er sagt. Det man må huske er at sosiale medier viser ikke et korrekt bilde av hvordan andre egentlig har det. Det er fåtallet som legger ut bilde av seg selv i pysjen foran tv’n for tredje dag på rad fordi man er sliten. Eller Toro-middagen som man slang sammen fordi det er den eneste retten minstemann i huset spiser. De aller fleste legger ut bilder av noe de er stolte av, og som kan vise at de er vellykket og lykkelig. Og klart man gjør det! Og klart det er lov! Men det kan fint være ødeleggende for dem som ikke har det så bra akkurat nå. Og har man ikke hatt sex med partneren på noen måneder, føler partneren ikke ser en, hvis man mister hverdagsromantikken og rutinehverdagen tar overhånd, da er det lett å tenke seg bort fra forholdet. Det er veldig lett å tenke at gresset er grønnere på den andre siden!

Jobb, barn, likes, sosiale medier og mye mer kan ta overhånd i hverdagen. Ta grep før det går galt!

Men hva kan man gjøre for å vanne forholdet i en hverdag med kaos? Det å sende søte meldinger til hverandre i løpet av dagen er en start. De fleste setter pris på oppmerksomhet fra partneren sin, og det trenger ikke være mer enn noen få ord. Eller å dele hva som skjer på jobb, eller dele noe morsomt man hørte om i lunsjen. Det å dele hva man har planlagt den dagen er også en god måte å opprettholde bånd på. Fortelle hva som skjer på jobb, hvilke planer man har når man kommer hjem, kanskje det er tid til en liten kaffe sammen etter middag og barna har lagt seg? Og foreslå dates i hverdagen. I en travel hverdag, særlig om det er barn inne i bildet, kan det være nok å invitere din kjære med på piknik i hagen eller en park. Rask sammen noe man har i kjøleskap eller kjøkkenskap, pakk det i en kurv eller en pose, lag en termos/flaske med favorittdrikken din din kjære og ta en helt rolig piknik et sted, der mobilene får ligge i lommen. Ikke ta bilder som skal ut på sosiale medier for å høste likes. Om det skal tas bilder, gjør det for å ha et fint minne om daten dere kan se på senere, eller putte i en ramme.

Andre ting man kan gjøre er å gjøre små ting i hverdagen. Spør om din kjære vil ha en kopp te eller kaffe, gi ham/henne en klem uoppfordret, stryk partneren din på ryggen når hen står å lager mat, kyss ham/henne uten å ville noe. Berøring som ikke skal føre til sex er utrolig viktig i et parforhold, og om man er flink til dette i hverdagen kan man komme langt også i sexlivet. Å lære din partners kjærlighetsspråk er utrolig viktig, så man kan gjøre det man kan for at den andre kan føle seg elsket. Å handle ut fra hva man TROR partneren ønsker er lite hensiktsmessig. Finn ut hva din partner trenger for å føle seg elsket, og handle deretter. Det er også svært viktig at du selv kommuniserer hva DU trenger til din partner, så dere kan opprettholde balansen.

Så selv om tidsklemma er høyst reell for mange, trenger det ikke bety at forholdet må avsluttes. Om man finner de små tingene i hverdagen som kan opprettholde følelser og nærhet til partneren din, kan man komme uendelig mye lengre enn man kanskje tror. Og det skal legges til at parterapi anbefales på det sterkeste, og helst FØR problemene oppstår. Jo mer verktøy man har i verktøykassen sin, jo flere ting kan man vedlikeholde og reparere i forholdet sitt.

Ønsker du og partneren din parterapi? Send mail til tone.haldorsen@gmail.com