For litt over 7 måneder siden testet jeg for første gang i mitt liv menskopp/divakopp. Dette kan dere lese om her. Nå, litt over 7 mnd senere, tenker jeg en liten oppdatering er på sin plass.

Jeg må her, som forrige gang, advare ømfintlige lesere om å stoppe å lese akkurat HER om dere ikke liker å lese detaljer om menstruasjon, blod, kvinners hygieneprodukter, smerter osv. Her beskrives ting som de er, uten å legge noe i mellom. Så er du litt følsom, finnes det mange andre innlegg her inne som IKKE har detaljer som dette. For dere andre; god lesing… 😉

For de fleste kvinner med normal menstruasjon dukker denne opp en gang i måneden, hver måned. For oss som blør ekstremt mye over normalen betyr dette veldig store kostnader i tamponger og bind, og vi låses for det meste fast hjemme de dagene vi blør mest. Har man i tillegg smerter på nivå med rier (som jeg har), hemmes man veldig de dagene det står på som verst. Menskopp har ikke gjort smertene mindre, men den har absolutt gjort livet lettere på andre måter, og jeg kan med glede se at både kostnader og avfall har sunket drastisk etter menskoppen kom i hus.

IMG_20190620_152430_946

Første gang jeg prøvde den ble det en del banning, og det tok lang tid å få satt koppen skikkelig på plass igjen. 5 minutter er kanskje ikke så lenge for noen, men til sammenligning tar en tampong 3 sekunder å sette inn. Nå, etter 7 mnd, går det like raskt som en tampong, med så veldig mange flere fordeler enn jeg noen gang kunne tenkt meg.

Miljøet blir spart veldig, og kostnadene synker drastisk. Du fnyser kanskje litt nå, og tenker «hvor mye kan det egentlig utgjøre i måneden?». Men la meg komme med noen tall til deg: Vi kvinner blør i snitt hver måned fra vi er 13 til 51 år gamle. Om man regner på prisen som er nå på bind, tamponger og truseinnlegg, og mengden produkter som en «normal» blødning krever, blir det ca. 27 823,11 kroner i løpet av livet, kun på menstruasjonsprodukter. Så kommer utgifter til smertestillende, bloddempende medisiner o.l. i tillegg. For oss som blør store mengder over normalen, kan prisen over minst triples på alle punkter. Da jeg bestilte menskoppen var det 2 for 1, som gjør at jeg bestilte 2 menskopper for 199,-, og hver av de varer ca. 10 år. Nå bruker jeg den ene til undervisning så den ikke trenger å ligge pakket ned i 10 år, så la oss si jeg kun har den jeg bruker. Det er fortsatt kun 199,- for 10 år, pluss noen nattbind o.l. de verste dagene. Et ganske fint regnestykke. 🙂

Jeg kjøper ikke lenger tamponger, og kan ha en pakke nattbind 3 mnd istedenfor 1 dag. Siden jeg blør så mye som jeg gjør, har jeg lært at det beste er å ikke bruke koppen de to nettene jeg blør mest, men heller bruke nattbind der. De andre dagene går det fint an å bruke koppen både dag og natt. Da jeg brukte tamponger måtte jeg bytte hvert 15. minutt de verste dagene, mens med menskopp kan jeg tømme den hver 2.time om jeg bruker bloddempende tabletter i tillegg. Uten bloddempende tømmes koppen hver time den verste dagen. Det høres kanskje mye ut for noen, men for meg er det en helt ny verden! Jeg kan faktisk dra på butikken, selv de dagene det står verst til. Og de dagene blødningen er roligere, kan jeg fint gå 10 timer før jeg må tømme, uten å være redd for tampongsyken. Skjeden har heller aldri hatt det bedre under mensen, da den ikke blir uttørket av at tampongen suger alt til seg. Tampongen tar med seg både gode og dårlige bakterier, i tillegg til at den ødelegger bakteriefloraen generelt. Ikke er det bra for kroppen heller. Ingen lukt fra søppeldunken er også en bonus.

Det eneste jeg har gjort, er at jeg måtte klippe av halvparten av tuppen som er under koppen. Jeg har den største typen, men siden jeg er ganske grunn, ble koppen med tupp litt for lang. Det ble ubehagelig, så derfor klippet jeg av halvparten av lengden. Det gjør det ikke vanskeligere å ta den inn eller ut, og det ble mye bedre for meg. Det er heller ingen banning ved tømming av kopp, og det går som en drøm å sette den inn. Øvelse gjør mester, man må bare holde ut lenge nok til at man lærer seg teknikken. Det tok ca. 2-3 sykluser.

Så jeg med endometriose har fått en mye bedre menstruasjon, selv om smertene er like ille som før. Det kan den stakkars koppen ikke gjøre noe med, dessverre. Men de har ikke blitt verre av koppen heller, så da er det bare å kjøre på.

Så menskopp/divakopp kan absolutt anbefales på det varmeste herfra! 🙂

Har du spørsmål om menskopp som ikke er besvart her eller i det forrige innlegget om dette? Send spørsmål på mail til tone.haldorsen@gmail.com, eller via «kontakt meg» i menyen. Følg @tonesexolog på Instagram for mer innhold. <3