Jeg fikk et spørsmål på Instagram her for noen dager siden. Et spennende spørsmål, som det nok finnes like mange svar på og meninger om som det meste annet. Spørsmålet lyder som følger: «Kan man endre seksuell personlighet i særlig grad?»

Undersøkelser viser at seksualitet er flytende gjennom hele livet. Det man liker når man er 15 er som regel noe helt annet enn det man liker når man er 30, 40, 50 eller 80. Det kan være preferanser mot kjønn, fetisjer, erogene soner, hvilke sexstillinger man liker, om kjærlighet/følelser er en nødvendighet, synet på orgasme o.l. Det som kan være utenkelig å prøve når du er 20, kan være det eneste du tenner på når du er 50. Ting endrer seg hele tiden, og det er en naturlig del av det å være menneske. Vår seksualitet kan endres av hormoner, årstider, personer man er sammen med, livssituasjon og hva man tør å prøve.

Det er f.eks. mange som ser ned på BDSM eller Swingersmiljøet, men når de prøver selv og ser at det ikke er farlig, er det mange som syns det er spennende å starte med det. Det er også mange som syns Tantra høres litt svevende og mystisk ut, men når de setter seg inn i det, ser de at det kan åpne helt nye dører. Polyamori og åpne forhold skremmer mange, men allikevel er det stadig flere og flere som velger å bevege seg i den retningen. Så ja, man kan absolutt endre seksuell personlighet i stor grad i løpet av livet, også flere ganger.

Gresset er alltid grønnest der du vanner det.

Til og med de som påstår hardnakket at «sånn er jeg, det vil aldri endres» endrer seg gjennom livet. Jeg skulle aldri ha barn, jeg skulle aldri være i et monogamt forhold, og jeg skulle ALDRI bo på landet. Jeg har nå 2 barn, kommer ut av et monogamt forhold etter 10 år, og jeg bor på landet. Selv om monogami ikke er naturlig for meg, går man inn i en modus der man tenker «sånn skal det jo være. Det er dette som er normalt». Nå som jeg er i et nytt forhold med en mann med samme verdier og livssyn som meg, merker jeg hvor deilig det er å «være meg selv». Men jeg har også endret meg opp gjennom årene. Før var sex bare sex. Det betydde ikke noe, og hadde man dårlig sex var det bare å gå videre, eller godta det. Eldre og klokere er jeg ikke der lenger. Nå betyr faktisk følelser en hel del, og jeg merker hvor viktig nærhet og intimitet er for meg sammen med partneren min. Så selv om det er enkelte ting hos oss mennesker som ikke endrer seg (jeg har aldri vært monogam, og er fortsatt sånn), så vil enkelte detaljer endre seg (følelser betydde ikke noe for meg før, men betyr mye nå). Så det er ikke alt som endrer seg i stor grad, men det vil endre seg. Og vår seksuelle personlighet og vår seksualitet er i stadig endring. Om man endrer totalt personlighet på enkelte ting, og kun små detaljer på andre ting, så er det fortsatt endringer. Det er med på å definere hvem vi er. Forme oss.

Og det er her sexologer og parterapeuter kommer inn i bildet. For også parforhold endrer seg. Når man som enkeltpersoner er i stadig endring, vil også parforholdet endre seg med tiden. Det formes av barn, jobb, hverdagsliv, venner, familie, kunnskap man får og opplevelser. Noen formes mot hverandre, mens andre formes fra hverandre. Sexologer og parterapeuter kan hjelpe til å kartlegge din seksuelle personlighet nå, og hjelpe dere som par med å forstå hverandres reise.