Det er mange tilstander som kan skape smerter under samleie, og opplever du dette er det viktig å få det sjekket ut. Vaginisme, vulvodyni og skjedetørrhet er de vanligste lidelsene, men visste du at det ikke trenger å feile deg noen ting for å oppleve smerter? Den aller vanligste tilstanden som skaper smerter under samleie, er for tidlig penetrering. Så enkelt kan det faktisk være. Og la meg fortelle deg hvorfor.

Menn tenner som en gassbluss, mens kvinner tenner som en gammeldags kokeplate. Ikke misforstå meg, menn kan også trenge tid til å bli tent noen ganger, men fysisk er vi bygd forskjellig her. Selv om kvinnen er supertent og helt klar følelsesmessig til å ha sex, kan det hende kroppen henger litt etter. Lubrikasjon tar tid å bygge opp, og om penetrasjonen skjer for tidlig kan også livmorhalsmunnen være for langt ned, noe som også kan skape smerter. Om man er tørr ved penetrasjon kan dette skape rifter både i vaginalåpningen og videre innover i vagina. Det tar tid å gro, så om man ønsker sex hyppig er det ekstra viktig å være våt nok før penetrasjonen. Om dere bruker kondom kan for tørr penetrering føre til at kondomen sprekker.

Fuktighet er det aller viktigste for å unngå smerter under sex


Det er lov å stoppe partneren din fra å penetrere om du merker at du er for tørr. Dette kan du finne ut ved å kjenne etter i åpningen før penetrasjonen, eller at du merker penisen får motstand. Det kan også merkes en sviende følelse om penis prøver å trenge inn, men at den får motstand. Glidemiddel er en god løsning, men det forhindrer ikke at det kan gjøre vondt om kroppen ikke er klar.

Tenning og lyst kan være forskjellig, og man kan fint ha den ene uten den andre. Dette vises også i kroppen. En kvinnes kropp tar ting i sitt eget tempo. Du kan ikke tvinge frem raskere lubrikasjon eller tvinge livmorhalsmunnen å trekke seg tilbake så vagina er klar til penetrasjon. Dette betyr ikke at man ikke kan ha sex kjapt og greit, men for å kunne det må man kjenne kroppen sin. Hva tenner deg? Hva skaper lyst? Ved en kjappis har man som regel veldig lyst, noe kroppen responderer på. Så ikke tenk at man MÅ ha 30 min forspill hver gang man skal ha sex. Om man kjenner seg selv og vet hva som skal til, er det også lettere å fortelle dette til kroppen din for en raskere respons. Men la meg gi deg noen tips om hva dere kan prøve om kroppen henger litt etter.

  • Be partneren din slikke deg. Spytt er et ypperlig glidemiddel, og våt stimuli av klitoris, indre kjønnslepper og vaginalåpningen vil trigge lubrikasjonen også innover i vagina til å raske på.
  • Berøring av klitoris vil også lettere gjøre at livmorhalsmunnen trekker seg oppover, og lager plass til en penis. Om kroppen din er vant til at mannens penis er kortere enn din vagina, vil livmorhalsmunnen faktisk trekke seg nedover etterhvert for å møte mannens penis.
  • Om penetreringen skjer med leketøy, husk glidemiddel uansett! Leketøy skaper ikke egen lubrikasjon, og vil bruke opp din naturlige lubrikajson hurtig. Dette gjelder også ved bruk av kondom. Dette skjer ikke like raskt med en penis da den slipper ut sin egen lubrikajson, og huden på penis trekker ikke til seg fuktigheten på same måte som silikon.
  • Aldri bruk vann som glidemiddel! Om man har sex i vann eller i dusjen kan det faktisk bruke opp lubrikasjonen, så ikke tenkt at vann er en god idé. Vann skal aldri inn i vagina. Det ødelegger bakteriefloraen som trengs for å holde den frisk. Om man har sex i vann, prøv å ikke dra penis langt ut ved hvert støt. Silikonbasert glodemiddel er best i vann, da det ikke skylles av på samme måte som vannbasert glidemiddel eller din naturlige lubrikasjon.
  • Ta dere tid! Om partneren din er superklar men vaginaen din ikke er det, si hva du trenger. Kommunikasjon er alltid nøkkelen til et godt sexliv, uansett om det er med en fast partner eller en tilfeldig. Det er lov å si fra om hva du trenger for å bli klar.

Om smerter er et vedvarende problem under penetrering og medisinske tilstander og sykdommer er utelukket, ta kontakt for en konsultasjon. Jeg kan hjelpe deg med å finne grunnen, og finne en løsning.

Klem, Tone
Sexolog og Parterapeut