Det har vært mye lesing i det siste om 14-åringene som ikke lenger finner seg i å bli kalt hore i skolegården. Jeg skjønner dem godt, og dette er ikke et nytt problem. Jeg kan huske dette fra jeg gikk på skolen for mange år siden, og jeg kan nesten garantere at jentene ikke hadde det noe lett før det heller. Dessverre kommer ikke dette til å slutte uten at skolene tar større grep enn de gjør i dag. For hvordan stoppe en kultur som får støtte av de voksne?

Mitt mål som sexolog vil blant annet være å reise rundt til skoler for å lære bort det jeg kan til elevene. Allerede fra barnehagen burde det komme inn utenforstående som lærer barna om kropp, grenser og hva som er greit/ikke greit. Det kunne bidratt med å forhindre/minimere sjansen for overgrep på barn om barna greier å si fra, eller at de lærer av andre at det som blir gjort ikke er greit. I skolene burde seksualundervisning vært helt fra 1.klasse. Opplegget må selvfølgelig legges til barnas alder og hvor de er i utviklingen, men det er så viktig å snakke om sånt fra man er små! Og det er viktig at man hører det fra andre enn lærerne og foreldrene. Både lærere og foreldre kan bidra med at sånne temaer blir flaut eller ekkelt for barna å snakke om, både fordi det kommer fra noen de kjenner godt, men også fordi de kanskje ordlegger seg feil.

Det at barn fra 3. klasse blir kalt stygge ting av andre barn på skolen er forkastelig, men at lærere og foreldre sier «det er bare sånn barn er» er verre enn verst. For hva lærer barna da? At de slipper unna med det. At det ikke er så alvorlig å kalle en medelev hore. At det er et ok ord å bruke. Men hva med pulbar? Billig. Slut. Fitte. Homojævel. Faens lesbe. Er dette ord som barn «bare» sier? Er det greit at ditt barn kaller et annet barn dette? For selv om vi foreldre aldri tror at våre barn kan gjøre noe galt, så er dette feil. Ditt barn sier det samme som alle andre barn, og særlig om lærere og foreldre bare trekker på skuldrene. Porno, sex, språk, apper på telefonene. Alt dette holder barn med på, og de blir kraftig påvirket til det negative.

Så hvor langt skal vi la det gå? Skal vi sende barna ut i verden med at de som voksne kan kalle en kollega pulbar, fitte eller homojævel? For er det NOE vi burde lære av #metoo så er det at voksne menn oppfører seg forkastelig ovenfor kvinner. Og det starter i skolegården. Det starter i 3., 4. og 5. klasse. Vi sexologer kan endre dette. Vi kan komme inn i klasserommene å lære barna om kroppen, språkbruk, sosiale medier osv osv osv. Vi kan lære barna så mye positivt på en måte foreldre og lærere ikke kan. Rektorer på skolene sier «vi har brosjyrer fra helsestasjonene», men dette er ikke nok! Det er så mye vi sexologer lærer som vi kan bruke for å lære barna å bli bedre versjoner enn de er i dag. Kunnskapen og evnen til å snakke om disse tingene på en åpen og god måte er noe mange sexologer brenner inne med, men vi blir stengt ute av skolene som tror de vet best.

Dette må snu! Det må snart komme til et punkt der skolene kan innrømme at de ikke gjør nok. At det de gjør selv ikke er bra nok. At elevene er på vei ned en bakke det er fryktelig tungt å komme seg opp igjen. Elevene fortjener bedre. De fortjener å lære, og de fortjener å kunne gå i skolegården uten å bli kalt ord ingen voksne ville godtatt å bli kalt av noen. Jeg kommer til å jobbe hardt for å få lov til å komme inn på skolene og dele av den kunnskapen jeg har, og er på vei til å få som sexologistudent.

/Få sexologer inn i skolene!